Dirigent


Dirigent - Andy Sorgeloos

Onze dirigent Andy Sorgeloos werd geboren en getogen te Ninove op 13 februari 1971.
Van jongs af aan is Andy aan zijn muziekstudies begonnen en is hij steeds geïnteresseerd en gepassioneerd geweest door de kunst van de muziek en het dirigeren.
Hij werd van bij de aanvang van zijn muziekstudies gesteund en gecoacht door de toenmalige dirigent van de Koninklijke Fanfare St.-Cecilia Appelterre-Eichem, wijlen de heer Richard Michiels, alwaar hij op 7-jarige leeftijd zijn eerste stappen zette in de muziekwereld.
Het was deze laatste dewelke Andy op zeer jonge leeftijd heeft aangezet om zijn muziekstudies aan de Stedelijke Muziekacademie van Ninove te starten en tot een goed einde te brengen.
Zo volgde hij aan deze muziekacademie notenleer hogere graad (5 jaar) bij onder andere Mevrouw R. Agneessens, de Heer wijlen R. Verspeeten (de toenmalige onderkapelmeester van de Luchtmacht), de Heer P. Van Londersele en last but not least bij de Heer Theo Vanderpoorten.
Aan deze academie volgde hij eveneens muziekgeschiedenis en samenzang en studeerde er trompet bij de Heer De Jonge Patrick.
Telkenmale slaagde hij erin om zijn hogere diploma’s met de vermelding grote en grootste onderscheiding in de wacht te slepen.
Sinds februari 2006 wordt het jeugdsymfonisch orkest Youth and Music Company Sint-Lievens-Houtem door hem vakkundig geleid en begeleid.
Enkele maanden nadien werd deze muziekvereniging onder zijn leiding voor de eerste maal laureaat in hun afdeling en behaalden zij een tweede plaats op het nationaal niveau te Leuven.
Andy geeft sinds september 2009 koperklas aan de muziekschool (JMA) te Wielsbeke en is er tevens dirigent van de concertband.
In 2007 slaagde Andy in het ingangsexamen HAFABRA-directie te Gent.
Op 17 mei 2009 legde Andy samen met vier andere kandidaat-dirigenten, zijn openbaar examen af te St.-Lievens-Houtem, meerbepaald in het CC ‘De Fabriek’ met de Koninklijke Harmonie ‘Vrank en Vrij’ van Nazareth (superieure afdeling), dewelke onder de deskundige leiding staat van dirigent Wim Belaen.
Hij behaalde er na drie jaar intensieve opleiding en training zijn diploma in de HAFABRA directie met, hoe kan het ook anders, grote onderscheiding.
Hij kreeg er zijn lessen gedoceerd van onder andere Nico Logghe, Wim Belaen, Luc van Acker, Gert D’Haese.
Zelfs bij Professor Dirk Brossé passeerde Andy de revue. Zo liep hij vervolgens verschillende stages bij HAFABRA’S en dit in zowel binnen-als buitenland.
Sinds september 2009 is Andy Chef-Dirigent bij de Muziekvereniging Breskens-Groede te Nederland. Deze muziekvereniging staat onder bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Beatrix.
In april 2009 concerteerde Andy, samen met Scala en de Kolacny Brothers te Sint-Lievens-Houtem. Een waar en groots succes.
Op 4 september 2010 concerteerde Youth and Mucic Company en het JMA Wielsbeke in het CC De Plomblom te Ninove.
Dit concert werd opgedragen aan de Staf van de Lokale Politie van Ninove en dit naar aanleiding van de opendeurdag. De opbrengst werd integraal geschonken aan het Kinderkankerfonds.
Op 23 oktober 2010 concerteerde Youth and Mucic Company en het JMA Wielsbeke te Sint-Lievens-Houtem en dit met één van de grootmeesters in de muziek en tevens een rasechte Ninovieter John Van Laethem. John Van Laethem is solist klarinettist bij de Gidsen van de Belgische Krijgsmacht.
Andy geeft daarbij ook nog eens notenleer aan de muziekschool van Meise.
Regelmatig wordt Andy gevraagd als gastdirigent en dit zowel in het binnen – als in het buitenland.
Zo concerteerde hij al in Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Engeland en zelfs in China.